Een Ketogene leefwijze, waarin je voeding voor 75% bestaat uit hoogwaardige vetten, 20% uit eiwitten en 5% uit koolhydraten vloeit voort uit een tijd dat chronische ziekten werden behandeld met water vasten.

Dit werkelijke vasten bestond uit een aantal dagen tot een aantal weken enkel water te drinken. Ziekten als epilepsie, kanker, artritis en diabetes werden in de jaren ’20 van de vorige eeuw behandeld met vastentherapie en heel vaak met mooie resultaten. Voor veel mensen was het echter heel lastig om langdurig niets anders te gebruiken dan water, waardoor men op zoek ging naar een andere vorm van voeding die de metabolische en therapeutische effecten van vasten nabootsten.

Voorwaarde was dat de patiënt voldoende voeding consumeerde om zijn gezondheid te behouden en het streven was een hoger genezingscijfer. Dit resulteerde in de ontwikkeling van de ketogene leefwijze.

Onder normale omstandigheden verbrandt ons lichaam glucose om energie te krijgen. Tijdens het vasten, als er geen voeding met glucose wordt geconsumeerd, wordt vet benut om in de energiebehoefte van het lichaam te voorzien. Een deel van dit vet wordt door de lever omgezet in wateroplosbare verbindingen (beta-hydroxybutryaat, acetoacetaat en aceton), gezamenlijk bekend als ketolichamen. Met voldoende ketolichamen ben je in ketose.

Energiebehoefte van de hersenen

Normaal gesproken gebruiken de hersenen glucose om in hun energiebehoeften te voorzien. Als er echter geen glucose beschikbaar is, is er 1 andere bron van energie die ze kunnen gebruiken en dat zijn keto lichamen of ketonen.

Ketonen vormen zelfs een meer geconcentreerde en efficiënte bron van energie dan glucose. Ze worden wel de superbrandstof genoemd, omdat ze energie efficiënter produceren dan zowel glucose als vet!

Het is net als hoogwaardige benzine in je auto stoppen. De motor loopt beter, schoner en de brandstof wordt efficiënt benut. Ketonen hebben een soortgelijk effect op de hersenen en zorgen er voor dat de hersenen efficiënter gaan functioneren. Ook bieden ze de neuronen bescherming waardoor de hersenen zichzelf kunnen herprogrammeren en genezen…

In ketose? Je lichaam vraagt niet meer om koolhydraten.

Het verhoogde niveau van ketonen in het bloed, wat je gemakkelijk bereikt door watervasten, kan je dus ook bereiken door de consumptie van koolhydraten in de voeding drastisch te beperken. Denk aan alle suikers, fruit, granen, zetmeelrijke producten.

Kenmerken van een ketogeen dieet zijn dan ook voor een groot deel vet, voldoende eiwit en een klein beetje koolhydraten en absoluut geen suiker.

Vanuit de media is het gevaar van een vetrijk dieet behoorlijk sterk neergezet, waardoor veel mensen het ketogene dieet niet durven te gaan gebruiken. Als je echter kijkt naar volkeren die al 100-den jaren op een hoog vetrijk dieet zitten, dan weet je dat het absoluut niet nodig is om je daar zorgen over te maken.

Als je bijvoorbeeld kijkt naar de Eskimo’s die leefden in gebieden waar de vegetatie schaars was. Ze waren een groot deel van hun leven afhankelijk van vlees en vet. Toch waren ze vrij van beschavingsziekten als hartziekte, dementie, diabetes en kanker. Ze werden gezond en zonder klachten oud. Zo zijn er veel meer volkeren die hoogwaardige vetten als een belangrijk bestanddeel van hun maaltijd hebben en gezonder zijn dan wij in het Westen.

Ketonen en het zenuwstelsel

Het grootste voordeel van ketonen therapie zou wel eens de behandeling van aandoeningen in de hersenen kunnen zijn. Zuurstof is van levensbelang voor een goede hersenwerking. De hersenen zijn zo sterk afhankelijk van zuurstof dat de ten minste 20% van de zuurstof in het lichaam verbruiken. Dit betekent dus ook dat de hersenen bijzonder gevoelig zijn voor een zuurstofgebrek.

Ketonen verhogen de bloedstroom naar de hersenen met 39% en verbeteren zo de circulatie en de beschikbaarheid van zuurstof.

Verlichting van symptomen zijn hierdoor te zien bij hersenziekten als Alzheimer, Parkinson, ALS, traumatisch hersenletsel en beroerte. Wordt er overgestapt naar een ketogene leefwijze, dan is ziekte herstel aangetoond bij tal van patiënten.

Verstoring van de glucosestofwisseling is het onderliggende probleem van veel neurodegeneratieve ziekten. Ketonen bieden een effectievere energie bron die voorbij gaat aan de glucosestofwisseling, waardoor neuronen de levenskrachtige energie krijgen de ze nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Zo ontstaat een omgeving waarin genezing kan plaatsvinden.

Hoe krijg je jouw lichaam in ketose?

Gebleken is ook dat ketonen een krachtige kanker-remmende werking kunnen hebben. Dit komt ten dele doordat kanker niet kan leven in een zuurstofrijke omgeving.

Ketonen verbeteren overal in het lichaam de zuurstofafgifte in het lichaam.

Een tweede reden is dat kankercellen geen ketonen kunnen gebruiken om energie te produceren. Kankercellen verbranden glucose, maar als ketonen de glucose in de bloedbaan vervangen, beginnen kankercellen te verhongeren.

Een vorm van eten die de wereld in moet dus!


Contact

Aanvraag informatie

Fijn dat je meer over deze waardevolle exogene ketonen wil horen en weten!


Laat je gegevens achter en je ontvangt van mij Ketonen informatie per e-mailen kunnen we een (video) gesprek inplannen om jou met waarschijnlijk nog meer vragen en aanvullende informatie te voorzien!


Gezonde groet!